Els Cossiers d'Algaida
 
 
 
Amb motiu de la festa per commemorar la recuperació dels Cossiers a Algaida sorgeix aquesta pàgina a Internet, per saber què són, quan ballen, d’on venen i on anam els Cossiers d’Algaida. 
Els Cossiers ballant els Reis
El ball dels Cossiers és una dansa popular de Mallorca, que entre altres llocs es conserva a Algaida. Els Cossiers són sis homes, una dama i van acompanyats pel dimoni, aquests dansen al so de les melodies que toquen els fabiolers i el xeremier. 
Les danses dels Cossiers són: 

Mestre Joan. Els Cossiers fan reverències, creuaments, aixequen i baixen els braços, és una dansa de fertilitat, i sempre és la primera. 

Els reis. Els Cossiers van envant i enrere, obren i tanquen el cercle. 

Flor de Murta. És la dansa més senzilla i curta, plena de voltes. 

Dansa Nova. Hi trobam gairebé totes les figures de les altres danses; és, però, l’única dansa que els Cossiers van mirant a fora. 

Obriu-nos. La dama la va ordenant per parelles i inicia els Cossiers d’un en un, fins a completar el cercle ; és una dansa d’iniciació. 

Mergançó. Aquesta dansa no comença en cercle, sinó que la dama agafa els Cossiers un per un, i es van col.locant en fila; finalment fan un cercle. 

Titoieta. És una dansa rica en figures, sobretot els “galandejos” i les voltes. És la darrera i, per tant, es fa la mort del dimoni. 

Les Bombes. Amb la qual s’acompanyen les autoritats i els celebrants de l’ofici fins a l’altar. 

L’Oferta. Es balla dins l’església, la dama acompanya cada Cossier fins a l’altar i aquest besa les relíquies del sant.

 
El dimoni fent
cercle per ballar

 
 
El dimoni
 
El poble d’Algaida pot gaudir dels dansaires en unes dates molt assenyalades i importants per a la vila, ja que concideixen amb les festivitats patronals. El dia 16 de gener, festivitat de Sant Honorat, els Cossiers fan la ballada d’hivern i ballen l’oferta a l’ofici que es fa en honor del sant, i després ballen davant l’església. 
 
 
A l’estiu, per Sant Jaume, els Cossiers ballen el dia 24, el dissabte de la festa a mitjan horabaixa, i fan el quadrat (un itinerari) ballant a llocs determinats del poble. El dia 25, dia de Sant Jaume, al matí, després de ballar l’oferta a l’ofici, tornen a ballar davant l’església.
Els Cossiers ballant davant l'església
 
 

Des d'aquí vos convidam a venir a Algaida i sentir la màgia dels cossiers. 
 
  

Una mica
d'història
25è aniverari
Imatges 
Els vestits
 
 
Tornar a la pàgina anterior
 
Configuració òptima 800x600

Estadistiques des del 15/8/98